Multiple Choice Questions On Operating System - Page 1

Friday, 6 April 2012

1) Round Robin algorithm is essentially the preemptive version of ?
  1. FIFO
  2. Shortest Job First
  3. Shortest Remaining
  4. Longest time first
Show/Hide Answer
Answer = a 
Explanation: In round robin algorithm time slices are assigned to the processes in equal portion and in circular order.
2) A page fault occurs ?
  1. when the page is not in the memory
  2. when the page is in the memory
  3. when the process enters the blocked state
  4. when the process is in the ready state
Show/Hide Answer
Answer = a
Explanation: A page fault occurs when a process accesses a page that has been mapped into the address space, but is not loaded into the physical memory. 
3) Which of the following will determine your choice of systems software for your computer?
  1. Is the applications software you want to use compatible with it ?
  2. Is it expensive ?
  3. Is it compatible with your hardware ?
  4. Both 1 and 3
Show/Hide Answer
Answer = D
Explanation: The choice of the software should be compatible with the hardware and should not be expensive enough.
4) What is a shell ?  ?
  1. It is a hardware component
  2. It is a command interpreter
  3. It is a part in compiler
  4. It is a tool in CPU scheduling. 
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation:  A Shell is the command line interpreter that provides the traditional user interface for the UNIX operating system. Users direct the operation of the computer by entering commands as text for a command line interpreter to execute or by creating text scripts of one or more such commands.
5)  Routine is not loaded until it is called. All routines are kept on disk in a relocatable load format. The main program is loaded into memory & is executed. This type of loading is called... ?
  1. Static loading
  2. Dynamic loading
  3. Dynamic linking
  4. Overlays
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: Dynamic linking provides the facility to load or unload routines at runtime

6)  In the blocked state  ?
  1. the processes waiting for I/O are found
  2. the process which is running is found
  3. the processes waiting for the processor are found
  4. none of the above
Show/Hide Answer
Answer = A 
Explanation:   All the processes that are waiting for the completion of some event such as I/O operation or a signal are in Blocked state.
7) What is the memory from 1K - 640K called ?
  1. Extended Memory
  2. Normal Memory
  3. Low Memory
  4. Conventional Memory
Show/Hide Answer
Answer = D 

8) Virtual memory is ..... ?
  1. An extremely large main memory
  2. An extremely large secondary memory
  3. An illusion of extremely large main memory
  4. A type of memory used in super computers.
Show/Hide Answer
Answer = C 
Explanation: Virtual memory allows a program to be designed as though there is only one kind of memory, "virtual" memory, which behaves like directly addressable read/write memory (RAM).
9) Which is not the state of the process ?
  1. Blocked
  2. Running
  3. Ready
  4. Privileged 
Show/Hide Answer
Answer = D
10) The number of processes completed per unit time is known as.... ?
  1. Output
  2. Throughput
  3. Efficiency
  4. Capacity
Show/Hide Answer
Answer = B 
Explanation: Throughput is the amount of data transfer from one place to another. It is measured in Kbps, Gbps, Mbps

Do You Like This? Please take 5 seconds to share with your firends.